15 Feb

In cautarea semnalului (sau a unei vieti mai bune)

Anul acesta, prestigioasa competitie de fotojurnalism, World Press Photo, a dat premiu pentru “Fotografia Anului”, unui instantaneu in care au fost surprinsi cativa imigranti africani, noaptea, pe o plaja din Djibouti (loc de tranzit al imigrantilor veniti din Somalia, Etiopia sau Eritreea) in timp ce isi tineau telefoanele mobile indreptate inspre cer, pentru a putea avea semnal. Poza este facuta de fotograful american, John Stanmeyer, in care singura sursa de lumina sunt ecranele celularelor si lumina lunii. In cadrul competitiei au fost inscrise aproape 100.000 de fotografii, de 5.754 de fotografi din 132 de tari, premiati fiind apoi, in cadrul a noua categorii, 53 de fotografi din 25 de tari.

Fotorafia anului

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost ceea ce simbolizeaza aceasta imagine, pentru ca te duce cu gandul la viata nedreapa pe care o au de infruntat oamenii care au nesansa de a se naste intr-o tara fara niciun viitor, intr-o tara in care nu ai sanse sa iti construiesti tu un viitor, diferi de saracia in care te-ai trezit in viata asta. Oamenii aceia isi risca viata doar pentru a putea incepe de la zero, intr-o tara care, cel mai probabil, nu ii asteapta cu bratele deschise, insa in care s-ar putea ridica peste conditia lor. Efectiv isi risca viata, ca in lozinca “totul sau nimic“! Membra a juriului, Jillian Edelstein, a afirmat ca aceasta imagine “deschide discutia asupra multor subiecte: tehnologie, mondializare, saracie, alienare si umanitate”.

Eu vad niste oameni disperati, care se desprind de familii, pentru a avea sansa unei vieti mai bune, si care cauta o minima punte de comunicare cu cei ramasi acasa! Eu personal, empatizez foarte mult cu acesti oameni, pentru ca, (ila fel ca si voi.. cred) am pe cineva apropiat care e plecat sau a fost plecat pentru o perioada lunga de timp din tara, cu statutul de “imigrant“. Usor nu e!

Sursa info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge