24 Sep

Dar se iubeau…

Analiză pe text, având ca și materie primă cel mai recent (probabil) hit a neodihnitului Connect-R:

Fără prea multă risipă de caractere, trec la concluzia repetată timp de câteva refrene: noi ne potrivim, fiindcă ne iubim. Simplu, nu? Ei uite că nu e chiar așa de ușor cum pare la prima vedere!

Acum ceva ani, când nu aveam nici măcar 10% din experiența de viață pe care o port acum cu mândrie în suflet, mi se întâmpla destul de des să judec simplist, ceva în genul raționamentului următor: el și ea se iubesc, el e diferit de ea, ea își dorește altceva decât visează el, cei doi se ceartă pe baza planurilor / ideilor / țelurilor diferite, dar își doresc totuși să fie un cuplu. În mintea mea, cei doi rămâneau împreună până la adânci bătrâneți, fericiți și zâmbitori. Realitatea? Cei doi se despărțeau, și până să aud eu trista veste, erau deja în patul altor persoane! Marea mea dilemă însă rămânea constantă: de ce s-au despărțit, dacă ei încă se iubeau?!

Răspunsul l-am aflat mai târziu. Adevărul e că iubirea, de cele mai multe ori, nu e de-ajuns! E frumos pentru o perioadă, căci entuziasmul unei noi relații și hormonii primelor întâlniri sexuale te țin departe de realitate. După o lună, șapte, zece, treizeci… vezi că tu suspini după o viață în Occident, iar el nu are în vocabular cuvântul “emigrant”, vezi că tu îți dorești o promovare, iar el te vede deja cu vreo 2 copii pe lângă tine, că tu vrei bumtzi-bumtzi sâmbătă de sâmbătă, iar el preferă relaxarea unui weekend liniștit.

O să spui că trebuiesc făcute compromisuri, că dacă se iubesc, atunci vor găsi o cale! Sigur că da! Vor găsi, și o vor urma pentru încă o luna, șapte, zece, treizeci… Apoi (aprope) invariabil apare vina. El o ia (pe stimabila vină) și o aruncă în cârca ei: “Tu ai vrut să plecăm din țara, și eu ca prostul te-am urmat. Pentru tine am făcut asta!“. Ea se scutură, ia vina și o trântește frumos și pe spatele lui muncit prin străinătate: “Tu chiar nu vezi că dn cauza ta am renunțat la job și m-am pus pe făcut copii?!“. Și jocul continuă, frustrările se adună și fiecare își crează noi așteptări, pe baza faptului că și ei au renunțat la ceva. Și la final, obosiți de acest ping-pong idiot, se despart. Și se întreabă ce nu a mers, că doar ei se iubeau atât de mult…..

 Potrivirea și compatibilitatea nu sunt doar niște termeni aruncați așa, la întâmplare, printre premisele unei relații care se dorește a fi una reușită. Iubirea îmbracă totul în ceva ce îți face viața mai frumoasă, dar baza nu trebuie ignorată! Cu siguranță că nu vei găsi compatibilitate 100% cu iubirea vieții tale, mai mult ca sigur că vei jongla cu câteva compromisuri, dar dacă însemnătatea lor e net inferioară a ceea ce înseamnă celălalt pentru tine, atunci nici nu vei fi în pericol de a i le formula mai apoi ca și reproșuri. Abia atunci poți spune că tu și el vă potriviți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge